Ik heb het al eerder gezegd... Ik hou van de herfst. De tijd van stamppot en andere stevige gerechten breekt weer aan.
Gisteren heb ik mijn favoriete soep (in bulk) klaargemaakt.
Bruine Bonensoep vind ik nog lekkerderderder dan snert. Het is een vak apart om een lekkere pan Bruine Bonensoep te maken.
Het kost je een dag van je leven, maar als je het goed doet en je maakt genoeg, dan heb je tot aan de lente regelmatig een portie, om de kou en sneeuw te overleven...
Dit is ( en ik kan het niet genoeg benadrukken) soep voor grote jongens en meisjes.
Bruine Bonensoep geeft je een voldaan gevoel. De zoutige en vettige soep bindt zich tijdens de bereiding en is dus een maaltijdsoep, lekker met een stuk goed brood om je bord mee schoon te maken.
Het begint met het weken van de bonen. In de loop van de jaren heb ik gemerkt, dat gedroogde bonen een veel beter resultaat geven, dan bonen uit pot of blik. Voor deze pan met ongeveer 15 liter soep (jahaa, 15 liter), heb ik ongeveer 2 1/2 kilo gedroogde bruine bonen, 12 uur geweekt in koud water met ongeveer 30 gram zeezout.
Gebruik hiervoor een ruime pan. Vul de pan met bonen en het zout, met water, zodat de bonen goed onderstaan.
Het water zal in de komende 12 uur zo goed als geheel worden opgenomen door de bonen.
Bruine Bonensoep begint net als iedere andere lekkere soep, met het maken van een bouillon. In dit geval een varkensbouillon, gemaakt van een hamschijf van ongeveer een kilo, 700 gram varkenswang (kinnebakspek) en ongeveer 800 gram varkensprocureur (nek).
Voeg hierbij een paar geschilde uien, een paar wortels, wat stengels bleekselderij, 10 laurierblaadjes, een handje zwarte peperkorrels en een klein beetje zout (ongeveer 10 gram).
Ik maakt de soep in een pan met een inhoud van 16 liter. Als je een wat kleinere pan hebt, dan zul je moeten bekijken hoe je de hoeveelheden kunt aanpassen.
Ik vul de pan verder met koud water, tot het 12 liter punt in de pan.
Als de pan volledig gevuld wordt, dan is er straks geen ruimte meer voor de andere ingrediënten, dus het is goed om daar rekening mee te houden.
We zijn al mooi op weg met het maken van de Bruine Bonensoep. De bouillon moet op redelijk laag vuur trekken en dat duurt tot wel een uurtje of 5, of 6. Het vlees moet mooi garen. Maar dat geeft niet. Als je aan deze soep begint, dan moet je tijd maken.
Als het vlees gaar is, mooi zacht en de bouillon mooi krachtig is getrokken, dan halen we het vlees er uit. Laat dit even afkoelen in een ovenschaal.
Ook de groenten en de laurierblaadjes hebben hun werk gedaan. We zeven de bouillon dus in een andere pan (of twee). De groenten, laurier en peperkorrels kunnen weg. Die hebben we niet meer nodig.
De grote pan is even schoongemaakt en de bouillon is daar dan weer terug in de grote pan gedaan.
Dan gieten we de bonen af, waardoor het vocht van het weken er af is. En deze voegen we toen aan de bouillon.
Dit is ook het moment, dat je echt de Bruine Bonensoep gaat maken. Vanaf nu zul je elke 5 of 10 minuten even moeten roeren. Zet het vuur middelhoog en kook de bonen mooi gaar. Dit zal even duren. Sommige bonen springen open en geven hun zetmeel af aan de soep, die hierdoor mooi zal binden. Ander bonen blijven heel en geven structuur aan de soep.
Snijdt, tussen het roeren door, het vlees in niet te kleine blokken. Bewaar dit even apart van alles in een braadslede en ovenschaal.
Ik ben er geen voorstander van om het vlees te vroeg in de soep te doen, het vlees is namelijk al gaar en hoeft dus alleen maar mee te warme als de soep bijna klaar is. Als het er te vroeg bij wordt gevoegd, is de kans groot dat het vlees uit elkaar valt en niet meer terug gevonden wordt. Het zal waarschijnlijk weinig uitmaken voor de smaak, maar het is voor mij wel een dingetje...
Ook de groenten moeten niet te fijn gesneden worden. Weet je nog, het is een maaltijdsoep, voor cowboys en cowgirls.
Voor deze flinke pan, heb ik het volgende gebruikt:
- 1 knolselderij in blokjes van ongeveer 1 tot 1 1/2 centimeter;
- 7 winterwortels in plakjes van een halve centimeter diekte;
- 6 stengels bleekselderij in stukje van een halve centimeter;
- 6 uien in flinke blokjes gesneden;
- 6 middelgrote aardappels in kleine blokjes;
- 4 mooie grote preistokken in halve ringen van een centimeter dikte.
Ere wie ere toekomt, het vakkundige snijwerk van de groenten, komt volledig op het conto van De Geliefde Leider.
Even sloeg de paniek toe...
Toen ik de groenten in de pan met bouillon en bonen deed, leek deze overvol. En toen moest het vlees er nog bij.
Maar de groenten slinken nog en na een goed uurtje, was alles weer in orde.
Tegen de tijd dat de bonen gaar zijn en langzaam de soep gaan binden, is het tijd om het vlees in de pan te doen.
Om het feest compleet te maken, heb ik 4 rookworsten (in plakjes gesneden aan de soep toegevoegd en deze nog een half uurtje laten door sudderen. Nu is 'Everybody in the Pool!
Omdat we de soep in porties gaan invriezen, moet deze wel eerst helemaal afkoelen. Dit heeft de hele nacht geduurd, dus het portioneren gebeurt de volgende dag.
De pan is gevuld met 16 liter geweldige Bruine Bonensoep, zoals die vroeger werd gemaakt door opoes en moekes.
Project geslaagd zou ik zeggen!